De vier E-tjes zijn vandaag 16 dagen oud en ontwikkelen zich voorspoedig; ze groeien goed en zijn lekker vlot en beweeglijk. Dat is ook terug te zien in de groeicurve:

De eerste kiloknaller is gisteren geregistreerd en dat is het paarse reutje! Hij was dan ook de zwaarste bij de geboorte. En toch zegt het gewicht niet alles over een eventuele voorsprong, want reutje donkerblauw is nog steeds de lichtste, maar bij hem zijn als eerste de oogjes aan het openen. Ook het turquoise reutje is vandaag de kilo voorbij. De donker blauwe en groene zitten vandaag op 850 en 880 gram.

Dat zij zo goed kunnen groeien, heeft alles te maken met de enorme hoeveelheid melk van Lotta, die zij maar met zijn viertjes hoeven te delen. Het gevaar van zoveel melk en weinig klanten, is dat de moederhond stuwing kan krijgen in de tepels die niet worden gebruikt. Dat dreigde vorige week ook een beetje, maar daar is een beproefd grootmoeders middeltje voor (ook voor kraamvrouwen): gekneusde koolbladeren erop en dat bleek zowaar heel goed zijn werk te doen.

Als we naar ons eigen socialisatiegidsje kijken, dan staan deze dingen te gebeuren in de komende week. Als die oogjes eenmaal open zijn, dan zijn het opeens wezentjes die bewust interactie met elkaar gaan zoeken en dat is altijd zo leuk om te zien….

Dit is een snapshot van een filmpje van vanochtend, en je ziet hier al goed dat ze begonnen zijn met rondlopen. Altijd een onhandig momentje, lopen met de ogen nog wat dicht. Gelukkig zit er een zachte rand aan de binnenkant van de werpkist ;>). De aanstaande eigenaren van de pups kunnen hun ontwikkeling exclusief volgen in de facebookgroep die voor hen is gemaakt, compleet met foto’s, filmpjes en live sessies via de webcam.

Inmiddels zijn de nageltjes van de pups al eens geknipt, dit gaat wekelijks gebeuren, zodat zij hun moeder niet bekrassen bij het drinken. De pups zijn afgelopen vrijdag ook voor het eerst ontwormd, samen met hun moeder, oma en overgrootmoeder. Onze honden lopen normaalgesproken niet rond met worminfecties, daar doen we alles aan. Maar bij zwangere honden ontstaan altijd worminfecties, die zij doorgeven aan hun pups bij de geboorte en via de moedermelk. En daarom is twee wekelijks ontwormen van allemaal een must.

De ontwormingspasta is roze van kleur… en smaakt niet lekker, zoals duidelijk is te zien aan de snuitjes van alle vier…..

Lotta ziet ook dat ze niet onverdeeld gelukkig zijn met hun ontworming en volgt alles met argusogen….

En ze kan prima tellen tot vier ;>)

Even een momentje bijkomen van deze nieuwe ervaring, het donkerblauwe reutje in de veilige handen van Marianne….

Het is ook weer tijd voor een schoonmaakbeurtje….

Het is mooi om te zien hoe Lotta steeds vaker een momentje voor zichzelf pakt, op afstand van de werpkist. Zij blijft een erg relaxte moeder, als we haar pups oppakken houdt ze het in de gaten maar verder is het allemaal prima voor haar. Megan en Aprille mogen over de rand kijken, maar zodra die naar de werpkist lopen dan gaat ze supersnel naar haar pups terug. In de nacht hoeft Marianne niet meer naast haar te slapen. Halverwege de nacht komt ze soms naar Marianne en Arend toe, even bij hen liggen en soms komt ze Marianne even halen omdat ze wil plassen of wat wil eten. De pups drinken nu ook steeds meer en Lotta heeft daardoor ook meer eten nodig.

Pauze…. lekker genieten van het zonnetje…

Onder het toeziend oog van oma Aprille. Of zou Aprille alleen maar een beetje balen dat dit heerlijke plekje is bezet ;>)

Op deze foto van vrijdag zijn de ogen van het groene reutje nog dicht… volgende week een blog met alle oogjes open, dat is beloofd. Wordt vervolgd!