De pups van Lotta zijn vandaag tien dagen oud, en ze zijn dik en rond, en groeien alle vier in een mooi tempo. Lotta is steeds meer op haar gemak, ze wil ook weer korte stukjes wandelen buiten. Maar dan ook weer snel terug. En elke ochtend als Marianne de pupjes weegt houdt ze goed in de gaten wat er met haar kroost gebeurt. De ren die om de werpkist stond is weg want oma Aprille en overgrootmoeder Megan mogen gewoon komen kijken. Ze blijven uit zichzelf op afstand en kijken alleen maar even over de rand heen. Marianne slaapt nog naast de werpkist, maar van slapen komt niet zo veel….. De kreun, piep- en smakgeluidjes die de kleintjes maken zijn steeds luider. Dus Marianne hoopt eerdaags naar haar eigen bed te kunnen verhuizen.

Op deze foto uit 2017, van Lotta, toen drie dagen oud, is goed te zien dat ook zij destijds het blauwige kleurtje had dat haar pups nu hebben.

Marianne houdt dagelijks de gewichten bij in een groeitabel; de vier kleurtjes (van de puppybandjes) hebben allemaal een vergelijkbare stijgende lijn. Rond dag acht was het geboortegewicht verdubbeld, en dat is een mooie toename.

Lotta neemt steeds vaker even vrij van haar moederlijke taken en houdt op afstand een oogje in het zeil.

Overgrootmoeder Megan die even over de rand van de werpkist kijkt.

Lotta geniet met volle teugen van het moederschap…..

Marianne en ik hebben ooit een digitale socialisatiegids geschreven waarin staat welke socialisatiemomenten fokkers kunnen inpassen in de eerste acht levensweken van hun nest. De gids is in te zien via het menu van dit blog. Op de bovenstaande pagina’s is te lezen wat er op socialisatiegebied gebeurt in de eerste twee levensweken. Het lijkt niet zo veel, maar als deze handelingen met liefde en beleid gebeuren, dan wordt een goede basis gelegd voor pups die later zelfzeker in het leven zullen staan.

Het is nu ook hoog tijd voor een individuele voorstelling van de vier pups. Iedere week zullen we proberen nieuwe individuele foto’s te plaatsen en gaandeweg kunnen we daarbij ook een beschrijving geven van hun karakters.

Het donkerblauwe reutje was de kleinste bij de geboorte; hij woog 250 gram en nu op de 10e dag weegt hij 650 gram.

Het turquoise reutje woog bij de geboorte 298 gram en nu 754 gram.

Het groene reutje; hij woog bij de geboorte 300 gram en nu 674 gram.

Het paarse reutje woog bij de geboorte 334 gram en nu 810 gram.

De twee bontjes zijn momenteel dus de grootsten (of diksten ;>), maar de komende weken zullen we weten of dat zo blijft. Ze hebben ieder hun eigen groeicurve te gaan, en dat is niet alleen afhankelijk van hoeveel ze eten, maar ook van de maat die in de genen is vastgelegd.


Van pups met een stamboom moet binnen tien dagen geboorteaangifte worden gedaan bij de Raad van Beheer voor Kynologie. Dan moeten ook hun stamboomnamen bekend worden gemaakt. We zijn altijd weken van tevoren aan het brainstormen over de namen. Traditiegetrouw kiezen wij voor Engelse namen, omdat de kennelnaam Engelstalig is en de whippet een Engels ras is. De roepnamen worden natuurlijk gekozen door de toekomstige eigenaren van de pups, daar bemoeit de fokker zich niet mee. Onze stamboomnamen zijn meer een “begrip” dan namen die je kunt roepen. Er steekt vaak een symbolische betekenis achter, of we vinden ze gewoon mooi ;>).

Lotta’s moeder Aprille (2014), haar oma Megan (2011) en haar overgrootmoeder Hinde (2008)

En nog eens Hinde (2008) maar dan piepjong, met haar moeder Jewel (2004) en grootmoeder Chloe (2000)

In de naam van één van de pups verwerken we altijd de roepnaam van de oma van moeders kant. Zo hebben we Salty Sand’s Aubade for Chloe uit het A-nest, Salty Sand’s Be Jewelled uit het B-nest, Salty Sand’s Cherished by Hinde uit het C-nest en Salty Sand’s Dedicated to Megan uit het D-nest. Deze keer is Aprille aan de beurt om als oma te worden geëerd in een van de stamboomnamen.

Dit zijn de namen voor de vier pups van Lotta – het E-nest:

  • Salty Sand’s Element of Aprille
  • Salty Sand’s Echo of Storm
  • Salty Sand’s Evening Star
  • Salty Sand’s Ebb and Flow

Wij weten alleen nog niet welke naam bij welke pup zal horen. Dat komt doordat we nog moeten bekijken welke pup naar welke eigenaar zal gaan. Zodra dat is bepaald worden de pups gechipt, en vanaf dat moment zijn pup en stamboomnaam met elkaar verbonden.

Wat zijn ze toch schattig ❤ Volgende week weer nieuws, misschien zijn er dan wat oogjes open!