Kerstkaart 2012 verkleind

Kerst en oud en nieuw staan voor de deur. Dit jaar staat op de achterkant van mijn kerstkaart een gedeelte uit een gedicht van wijlen Toon Hermans.

Als de liefde niet bestond
Zullen ze stilstaan, de rivieren
En de vogels en de dieren
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou het strand de zee verlaten
Ze hebben niets meer te bepraten
Als de liefde niet bestond

Na een drukke werkweek in Amsterdam, die zondag begon en pas zaterdagavond eindigde, kijk ik uit naar een paar dagen thuis keutelen, samen met de dames.

16 december 2012 115

De dames hebben bij mijn moeder gelogeerd en hebben het daar altijd prima naar hun zin. Maar ze vinden het ook wel weer fijn om bij mij thuis hun slaapzakjes in te duiken, en samen heel lang uit te slapen.

16 december 2012 118

Vanavond was er ook eindelijk tijd om te face-timen met Virginie, die mij hernieuwd aan de enorm gegroeide Dust ’n Dunes pupjes voorstelde. Ze zijn nu 17 dagen oud en hebben hun oogjes open gedaan. Volgend weekend ga ik ze weer bezoeken en ik heb nu al weer zin in de gezelligheid in huize Busschaert. Ook Tinne en Marc ga ik deze keer bezoeken, dus het wordt een kleine Belgische toernee.

Maar eerst moet ik nog verslag doen van onze jaarlijkse boerenkoolwandeling met Wim en Jos, Marc en Annalies en Elly en Hans.

Boerenkool

De datum bleek weer ideaal gekozen….. vlak voor de dag ging er nog wat vorst over de kool die mijn moeder op het oog had. Boerenkool zet dan een deel van het zetmeel in de bladeren om naar suikers, wat de smaak ten goede komt. Alle koolsoorten, en ook andere groenten, en aardappelen, doen dat ook. Niet speciaal voor onze smaak natuurlijk, maar om zich beter te beschermen tegen bevriezing ;>).

16 december 2012 007

Terwijl mijn moeder in de keuken stond, maakten wij onze wandeling, door Mariëndal, over het strand, en door de duinen en het bos weer terug.

16 december 2012 013

Maestro en Hazel lieten zich graag achtervolgen door een gigantisch zwart monster.

16 december 2012 028

Het was Nieke, een bouvierdame, één van de twee honden van Ronald’s vriendin Els…… het ging prima samen met de elf whippets, Nieke en Mighty zijn alweer een tijdje gewend aan onze whippets, vandaar.

16 december 2012 031

Het was vorig weekend droog maar wel een beetje mistroostig weer, en eigenlijk paste dat wel bij de maaltijd die zou volgen.

16 december 2012 035

Groepsfotootje ;>)

16 december 2012 036

En dan weer de paden op en de lanen in!

16 december 2012 038

En het strand op. Het was heiig weer en dus was de Razende Bol, met daarop de arme bultrug Johanna, die tijdens deze wandeling haar laatste adem zou uitblazen niet te zien.

16 december 2012 084

Els en Ronald;

16 december 2012 057

Het zwarte hondje linksvoor is Mighty, het andere hondje van Els. Mighty heeft suikerziekte en is er stekeblind door geworden. Maar ze redt zich prima in de natuur, net als onze zo goed als blinde Isis. Die twee lopen wel eens per ongeluk tegen elkaar op, maar daar maken ze geen van beiden een punt van.

16 december 2012 058

Marc, met Leilah in zijn kielzog. Voor het eerst zonder Jade het Helderse strand op, want ze is er sinds een week niet meer bij. Voor Marc en Annalies, en ook voor ons was dit wel een emotioneel onderdeel van onze wandeling.

16 december 2012 063

Daar ging iedereen op zijn eigen manier mee om, in alle stilte. Wanneer ik bijvoorbeeld luchten als deze zie, denk ik altijd aan diegenen – mens en dier – die over de regenboogbrug zijn gegaan.

16 december 2012 091

Na de wandeling werd het een drukke boel in mijn woonkamer; met negen mensen en elf whippets.

16 december 2012 002

Nou ja…. tien whippets. Want Hazel, nummer elf, zat alles hoog en droog te bekijken bovenaan de trap.

16 december 2012 095

De antieke aardewerken Chinese krukken die ik afgelopen augustus in Frankrijk had gescoord, kwamen mooi van pas tijdens de maaltijd.

16 december 2012 103

Maestro had het nog altijd te pakken van zijn verloofde Jans. Hij zocht haar steeds op, en legde dan heel schattig een claimerig pootje op het hare.

16 december 2012 097

Alle lof van de dag gaat natuurlijk weer naar mijn fantastische mam, die met veel liefde twee snelkookpannen vol boerenkool bereidde, worsten kookte, en de heerlijke jus trok van een paar lappen rundervlees. Daar heb ik een paar flessen Fleurie en Julienas bij gehaald, en als afsluiter was er een chipolatataart als dessert.

Volgend jaar doen we het hopelijk nog eens over, met hetzelfde clubje.

Fijne kerst allemaal, en een gezond, gelukkig en gezegend 2013!