16007_315395471899772_1544317522_n

Een foto van de bultrug die op de Razende Bol ligt – de zandbank vlak voor de zeedijk van Den Helder, ook wel Noorderhaaks genoemd. Zie op de achtergrond de Helderse zeedijk en de Lange Jaap, onze vuurtoren. Noorderhaaks hoort bij Texel, maar die Razende Bol is heel aanwezig en dichtbij voor de mensen van Den Helder. Gisteravond laat ben ik nog naar Nogal Wiedus gereden en heb in het donker naar de Bol gekeken. Een heel harde wind, hoge golven want het was springtij. Een heel vaag lichtje schijnt er op de Bol, van een politieschip dat ligt te waken, zodat niemand er bij kan komen. Hij ligt zo dichtbij…. om hier je dagelijkse leventje te leiden achter en op de dijk, zo dichtbij dit eenzame, gedoemde dier, ik vind het o zo moeilijk. Vooral als ik alleen ben, stuur ik goede gedachten naar hem en naar de mensen die invloed hebben op de gang van zaken, en hoop dat gebeurt wat het beste is voor hem, wat het ook zijn mag.

Reken maar dat degenen die sinds woensdag in zijn nabijheid zijn geweest het moeilijk hebben op dit moment, en dat menigeen een of meer slapeloze nachten achter de rug heeft. Wat zou er door hem heen gaan, zo alleen en hulpeloos in de harde wind. Eb en vloed wisselen elkaar af, zo ook het licht en het donker, mensen komen en mensen gaan, maar bijna alle uren ligt hij daar alleen. Wordt hij wel nat gehouden? Ik vermoed van niet. Op youtube een heel duidelijk stukje film van de eerste en enige reddingspoging tot nu toe. Vooral na 2 1/2 minuut beelden van zeer dichtbij, waarop is te zien hoeveel power Johannes nog in zijn staart en hele lijf had zitten; hij deed echt zijn best om vrij te komen uit het zand. Ik durf te wedden dat deze kerels een potje hebben gejankt dat het niet is gelukt. Gedachten zijn krachten, ik ben ervan overtuigd. Ik hoop dat alles wordt geprobeerd dat mogelijk is, en dat er snel een eind mag komen aan deze situatie. Er zijn voor- en tegenstanders van de huidige gang van zaken. Johannes is sinds woensdag van ons allemaal, maar de politiek in de vorm van de gemeente Texel en het Ministerie bepaalt over zijn lot. De lobby van Lenie ’t Hart, Marianne Thieme en de Sea Shepherd om nog een reddingspoging te wagen is nog altijd gaande.