https://whippet.breedarchive.com/animal/testmating?sire_uuid=2dcdf79c-3ff9-4c8d-a6d8-4412f131cdf9&dam_uuid=8dec8305-2efb-4ab4-8959-5fd3f9f38c66

Bliss (48 cm) en Yuko (51 cm) zijn beiden sociaal, vriendelijk en vrolijk naar mensen en andere honden, ook als het gaat om onbekenden. Ze zijn dan ook uitstekend gesocialiseerd als pup, maar dit lijkt in hun geval ook genetisch bepaald en we hopen dus dat zij deze eigenschappen aan hun pups zullen doorgeven.

Beiden zijn gefokt uit showlijnen maar hebben ook de jachtpassie die bij ons ras hoort, waarbij Yuko officieel aan coursing wedstrijden deelneemt en daarin net zo succesvol is als in de showring. Bliss vindt het fijn als ze eindelijk weer eens naar coursingtraining mag, wat helaas bij ons niet om de hoek is.

Ik ken Yuko, zijn moeder en oma van pup af aan en heb Yuko als fraaie volwassen hond een aantal dagen in zijn eigen omgeving van dichtbij meegemaakt. Ik heb genoten van zijn hoffelijke, open karakter en altijd vrolijke houding; hij is een meegaande hond die het zijn mensen graag naar de zin maakt en een fijne dynamiek in zijn roedel geeft.

Van Bliss kan ik melden dat zij zich wat al te graag laat bedienen; bijna alles wordt deze diva aangereikt, alleen knuffels en aaien komt ze zelf bij je halen op de bank. Ze verrast ons steeds weer met haar intelligentie, die duidelijk boven de andere roedelgenoten uitstijgt. Binnen de roedel gedraagt ze zich niet dominant, ze trekt gewoon haar eigen plan en zorgt goed voor zichzelf. Ze is gehoorzaam, gevoelig en opmerkzaam. Buiten is zij actief en doet graag ook af en toe iets anders dan alleen wandelen. Een korte sessie frisbee per dag en een renpartijtje in de natuur met onze Hazel maken haar een gelukkige hond, waarbij zij altijd het haasje wil spelen en Hazel de whippet. Ook speuren vindt ze leuk om te doen, ze heeft een opmerkelijk goede neus.

De pups krijgen een aangename stamboom mee; deze oudercombinatie is gekozen op karakter en (huidige) gezondheid, maar heeft ook een zeer lage COI (inteeltpercentage) van 0,2% op 7 generaties. Zowel de fokker van Yuko als wij hechten waarde aan gezondheidsonderzoek en waar mogelijk het zo goed mogelijk spreiden van de genen, in de hoop dat dat maximaal gaat bijdragen aan de gezondheid en levensverwachting van de pups uit een combinatie, ook al geven die dingen geen garanties. Nog belangrijker zijn de chemie van de combinatie en natuurlijk de feitelijke gezondheid en de bereikte leeftijd van ouders en voorouders van een pup. En dan spelen er voor iedere pup die wordt geboren naast erfelijke factoren ook nog omgevingsfactoren mee (voeding, stress, etc.) die invloed hebben, plus een dosis geluk. Voor meer over hoe wij erin staan zie : https://saltysands.blog/2021/04/17/salty-sands-fokkersgedachten/

Wij hebben op dit moment al kennis gemaakt met een aantal gegadigden voor een pup en wachten even af wat Bliss rond 2 september voor ons in petto heeft, voor wij daarmee verder gaan.