Vier generaties Salty Sand’s whippets (2017, 2014, 2011, 2008)

Het fokken van een nest is voor ons geen beroep maar een hobby en een plezier. Maar als je het goed wilt doen, is het veel werk, zowel het grootbrengen van het nest, als alle voorbereidingen die je vooraf moet treffen. Daarom fokken wij doorgaans alleen een nest wanneer wij zelf ook een pup willen houden. Dat gebeurt niet vaak, omdat wij ons aantal roedelleden willen beperken, zodat iedereen de aandacht krijgt waar hij recht op heeft. Iedere generatie brengt daarom in principe maar een nest ter wereld, waaruit wij een pup kiezen voor de toekomst, maar vooral voor ons plezier.

Waarom zou je eigenlijk je eigen honden fokken? Wij doen dat omdat we onze honden fijne en fraaie huisgenoten vinden en omdat we op deze manier optimaal invloed kunnen uitoefenen op hun socialisatie, gezondheid, karakter en uiterlijk.

De ras standaard beschrijft hoe een whippet gebouwd hoort te zijn, hoe zijn gangwerk eruit moet zien, en wat zijn functionaliteit is. Eigenaren, fokkers en keurmeesters maken daarvan een eigen ideaalplaatje in hun hoofd. En iedereen heeft net een ander plaatje voor ogen…. niemand heeft helemaal gelijk of ongelijk, want het gaat immers om de interpretatie van een geschreven tekst.

Er zijn ondertussen verschillende stromingen in ons ras ontstaan; er zijn whippets die vooral op snelheid worden gefokt, er zijn whippets die voor de show worden gefokt. Bij beide stromingen gaan kwaliteiten verloren wanneer de focus daar niet op ligt.

Voor ons is het belangrijk, dat Salty Sand’s whippets er aantrekkelijk uitzien en correct (show) gangwerk laten zien in draf, maar ook de functionaliteit van de whippet (zichtjager) in ere houden. Dat zij in staat zijn om te “werken”, zichtjager te zijn, op de renbaan of op het coursingveld, ook al worden zij gefokt uit showlijnen. Ze zijn misschien niet de allersnelsten, maar laten zien dat zij hun oorsprong niet verloochenen. Het gaat uiteindelijk om het totaalpakket.

Ook vinden wij het belangrijk, dat de ouderdieren van nesten niet te veel verwant zijn. Een goede genenspreiding geeft geen garantie maar wel meer kans op een goede gezondheid dan inteelt. Omdat wij graag een klassiek Engels whippettype fokken (zonder overdrijvingen), in de kleur beige, komen wij vaak uit op het gebruik van buitenlandse reuen. Er zijn niet zoveel fokkers in Nederland die ons type fokken en degenen die er zijn, gebruiken bloedlijnen die verwant zijn aan de onze. We proberen voortdurend whippets van andere fokkers te bekijken en te volgen, met de bedoeling om jaren later eventueel een mooie match te kunnen maken met een van onze honden. Dat doen we nog altijd door shows te bezoeken in het buitenland, maar de social media en de contacten die we daar hebben geven ons ook veel informatie.

Aan het uiterlijk, de gezondheid en het karakter van pups kun je soms goed zien, dat ze eigenschappen hebben van grootouders of voorouders nog verder weg in de lijn. Dat maakt het resultaat van het fokken best wel onvoorspelbaar, in alle opzichten.

Op de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van je pups kun je als fokker alleen maar goed je best doen, door te fokken met ouderdieren die gezond zijn, een fijn karakter hebben en er goed uitzien, waarbij tekortkomingen van de ene ouder bij voorkeur worden gecompenseerd door kwaliteiten op dat punt van de andere ouder.

Wij laten de ogen en harten van beide ouders onderzoeken door specialisten, voor wij met hen fokken, omdat er op dat gebied punten zijn waar ons ras mee te maken heeft. Dat is niet iets dat alle fokkers doen, zeker niet in het buitenland, dus nemen wij dit doorgaans ook voor onze rekening voor de reu die we willen gebruiken.

Ook proberen we te onderzoeken hoe het met de gezondheid van broers, zussen ouders en grootouders is gesteld. De openheid hierover is soms ver te zoeken, dus het opbouwen van een vertrouwensband met andere fokkers is belangrijk. Hier ben je voortdurend mee bezig, niet alleen in de periode waarin je concrete plannen voor een nest aan het maken bent. Voor we een definitieve keus voor een reu maken bezoeken wij hem doorgaans eerst in zijn eigen omgeving, om persoonlijk kennis te maken met hem en met zijn fokker en/of eigenaar. 

Door de pups te blijven volgen in hun levensloop en goede notie te nemen van wat hen overkomt, kun je als fokker bepaalde eigenschappen of aandoeningen uit de weg gaan bij het verparen van ouderdieren. Wij kennen de ouders van onze moederlijn tot wel zeven generaties terug en proberen zoveel mogelijk te weten te komen van de vaderhonden die we kiezen.

Bij serieus fokken hoort ook dat je een whippetleven lang vraagbaak bent voor pup eigenaren, en constructief overlegt met elkaar wanneer er problemen mochten zijn. Dat je een hond terugneemt wanneer de eigenaar niet langer voor hem wil of kan zorgen, en je dit in het koopcontract overeenkomt met elkaar. En ja, dat terugnemen geldt zelfs als de hond inmiddels hoogbejaard is. We proberen de bij ons geboren honden dus niet uit het oog te verliezen en zien ze graag regelmatig terug.

De socialisatie van je pups begint eigenlijk zodra ze zijn geboren en is ook heel belangrijk, er is geen excuus om het als fokker niet te doen in de eerste acht levensweken van de pups. Wij hebben daar zelfs een gids over geschreven, waarin is te lezen wat we ondernemen met de pups, voor zij uitvliegen naar hun uiteindelijke eigenaren. Deze gids is te vinden op https://saltysands.blog/.

De ene fokker is de andere niet… en dat geldt net zo voor pup eigenaren. De match moet goed voelen voor beide partijen. Wij proberen voor onze pups de beste mensen aan te trekken; eigenaren die voldoende tijd, liefde en middelen hebben om hen een volwaardig whippetleven te bieden, dat lijkt op het leven dat onze honden bij ons hebben.

De match tussen eigenaren en pup moet ook een goede zijn. In de periode voor de pups uitvliegen proberen we persoonlijke voorkeuren, leefstijl en eigenschappen helder te krijgen, en daar een passende pup mee te matchen. Onderdeel van ons programma is de karaktertest die de pups op de leeftijd van zeven weken individueel ondergaan. Bijna altijd bevestigt deze, wat we al menen te zien in de pups. Maar soms geeft het kleine verrassingen of aanvullingen; de stoere pup in de groep is in zijn eentje soms heel wat minder mans dan we dachten…. Dan is het fijn om de toekomstige eigenaren vanuit de karaktertest wat tips en tricks mee te geven, om de match nog beter te laten slagen.