Voor het eerst sinds twaalf jaar hebben we een rustige oudejaarsavond op de bank thuis, in plaats van de traditionele champagne samen met de honden, boven op “onze” duintop – met uitzicht op al het vuurwerk van Den Helder, maar zonder de herrie. Volgend jaar gaan we er zeker weer op af!

De kleine Sandjes liggen lekker te gedijen onder de rode lamp. Blauw, groen en geel zijn in een dag tijd meer dan 30 gram aangekomen, dat is bijna 10% van hun lichaamsgewicht. Zij wegen nu tussen 374 en 446 gram. De kleinste is nog steeds de rode teef, die 15 gram aankwam en nu 353 gram weegt. Dat is een ons lichter dan de groene heer, maar het was ook niet voor niets dat hij klem kwam te zitten op weg naar buiten! Dé uitspraak van het jaar 2011 is voor mij zonder enige concurrentie die van Kurt gisteren, over dit nest: “Het zijn nogal kleppers!”. Fantastisch, wat zou de wereld toch lelijk zijn zonder onze heerlijke zuiderburen….

Het gele teefje laat nu al dingen zien die het oog trekken, onder andere haar op dit moment behoorlijk lange hals.

Vanmiddag een snelle verhuizing buiten de werpkist. Het was tijd om een fris dekentje neer te leggen. Het drinken ging uiteraard gewoon door!

De groene reu lijkt niets nadeligs te hebben ondervonden van het gepeuter en getrek om hem uit Hinde te bevrijden. Toevallig droeg ook in ons vorige nest het bij de geboorte zwaarste pupje een groen bandje.

Blauwe broer en gele zus in een diepe synchroon slaap;

Het rode meisje is zo aandoenlijk; zoals gezegd lijkt ze klein vergeleken bij de anderen, maar dat is erg betrekkelijk…. 338 gram bij de geboorte is natuurlijk niet echt klein. Het Salty Sand’s A-nest was groter van samenstelling en qua gewicht lichter dan gemiddeld; ze werden 2 dagen eerder geboren dan het B-nest en ze wogen bij de geboorte varierend van 155 gram tot 303 gram; zij hadden 5 dagen nodig om de gewichten te bereiken die het B-nest na één dag heeft bereikt…..

De kleinsten eindigen echter niet altijd als kleinsten, en andersom ook niet. Hinde woog slechts 200 gram bij de geboorte, maar haalde alles pijlsnel in, om als grootste en zwaarste van het nest te eindigen tegen de tijd dat ze acht weken oud waren. Andersom kan een bij de geboorte zware pup als kleine whippet eindigen.

Hinde is nu veel rustiger in haar nieuwe rol als moeder. Ze verlaat het nest niet graag, en komt wel mee om snel met de auto naar de zeedijk te gaan om haar behoefte te doen, maar trekt direct daarna hard aan de riem om terug naar de auto te gaan. Zo was het ook voor haar moeder Jewel en haar oma Chloe…. allemaal instinct, en het blijft prachtig om te beleven.

Het vuurwerk in de straat vormde vanavond geen enkel probleem voor Hinde en kids: de oren van de pups zitten nog potdicht en Hinde heeft als kleine pup samen met haar nestgenoten vele malen naar een CD met vuurwerk- en onweergeluiden moeten luisteren. En dat werkt kennelijk prima!

Ik wil iedereen bedanken voor de belangstelling en het meeleven met Hinde’s bevalling gisteren, en wens jullie een voorspoedig en gelukkig 2012! En ik hoop dat wij elkaar dit jaar ergens – gezond en wel – mogen treffen.