968full-sophie's-choice-screenshot.jpgIn deze film uit 1982 wordt de Poolse hoofdrolspeelster Sophie (gespeeld door Meryl Streep) door een kampbewaarder in Auschwitz tot de onmenselijke keuze gedwongen wie van haar twee kinderen nog mag leven en wie naar de gaskamer gaat. Zij heeft door het moeten maken van deze keuze daarna zelf ook geen leven meer.

IMG_0367Sirope komt uit het spaanse asiel genaamd Estación Esperanza, ofwel Station van de hoop, in Andalusie, zuid Spanje. De cultuur is daar nog niet zo ver gevorderd als de onze, in dit opzicht…. mensen die in die streek van hun hond af willen, oud of jong (ja, ook puppies), brengen hem of haar naar het dodingsstation. Daar wordt hij of zij na 10 dagen wachttijd ingeslapen. Je kunt je misschien wel voorstellen, dat ze in die periode niet worden volgestopt met eten, ze staan immers al met een paar poten in het graf…..

20140805img_7325

Jesus Jimenez Gonzales en zijn vrouw Ana hebben in hun asiel plaats voor 150 honden; daarnaast heeft Jesus gewoon een betaalde baan in de buurt. Zodra er vanuit hun asiel hondjes zijn geplaatst gaan zij gauw naar het dodingsstation om er opnieuw een aantal te kunnen redden. Soms moeten ze dan kiezen wie er mee mag en wie niet mee kan; afhankelijk van hoeveel plaats er vrij is gekomen in het asiel.

10502243_356753704471725_6816287655188855890_nOp 3 augustus schreef Jesus bijvoorbeeld op zijn facebook tijdlijn: “Some treasures rescued from the pound, a sad day for us because we left behind many beautiful hearts, we feel sad because our shelter is full and it was not impossible to rescue more … We’re sorry … but these 10 loves now have an opportunity …… thanks to all the people who work hard with us to give these dogs a life …..”. In de reacties die dan volgen schrijft Jesus, dat hij de mensen van het dodingsstation heeft gevraagd om de overgebleven honden deze week nog te sparen. En dat hij soms nachtmerries heeft over de honden die hij niet op tijd heeft kunnen weghalen. Vandaar dat ik het verhaal van Sophie’s choice in dit blogje als metafoor heb gebruikt. Als je je daar een voorstelling bij probeert te maken, dan word je inderdaad heel verdrietig.

10527729_607092726070439_6451359692050846691_n

Op 7 augustus schrijft Jesus dan dolblij dat hij toch nog een keer heeft kunnen gaan: “Rescue completed …twenty dogs are saved from death…ESTACION ESPERANZA is very happy!!”

IMG_0430Wij hebben via Annemieke Vrijenhoek en haar mam Netty van Vliet van de stichting Spaanse Hond vorige maand Sirope naar Nederland kunnen laten komen om hem vanuit onze tijdelijke opvang betere kansen te geven. Dit weekend verhuist hij naar zijn definitieve gouden mandje in de whippetroedel van Rosanna en Guido; hij verruilt het rennen en spelen met Hinde en Hazel voor rennen en spelen met Hazel’s broer Ryan en neefje Romeo.

IMG_0404Door Sirope’s verhuizing naar Nederland kwam er dus een plaatsje vrij in het asiel in Spanje, voor een hondje uit het dodingsstation. Ik zal altijd mijn whippets trouw blijven, een fijner ras bestaat er in mijn ogen niet, maar mijn moeder, Ronald en ik willen toch nog eens een hondje laten komen, om het een betere toekomst te gunnen in Nederland. Vroeger deden wij niet anders, o.a. met onze Rhody van Rhodos en Gina uit Lloret de Mar. Ons bloed kruipt blijkbaar toch waar het niet gaan kan ;>))

20140805img_7275

Onze whippetjes worden bij ons met een gouden lepel in de bek geboren en groot gebracht; dan is het fijn om af en toe iets voor honden met een minder mooie start te kunnen doen. Nou, wat is er allemaal te doen?

  1. De windhondenwandeling die we 31 augustus houden op de Hoorneboegse Heide in Hilversum is een uitstekende gelegenheid om een inzameling te houden van nuttige tweedehands of nieuwe spullen voor het asiel van Jesus en Ana:
  • Er is dringend behoefte aan allerlei medicatie in dat asiel (antibiotica zoals doxycicline, amoxicicline, metronidazol (Flagyl), meloxicam etc., zalven tegen brandwonden, antibacteriele en wondhelende zalven, pijnstillers zoals rimadyl, carporal, Isobetadine, Betadinem Predni(sol)on, ontwormingstabletten, ontvlooingsmiddelen, supplementen tegen lever- en nierfalen (zoals Ipakitine), middelen tegen diarree, kleeftape etc.); ieder pilletje of poedertje is mooi meegenomen, dus neem vooral restantjes van van alles mee waar je vanaf wilt, ook als ze al iets over datum zijn, de bijsluiter kan altijd via internet worden opgezocht)
  • Halsbanden
  • Speeltjes
  • Fleece dekentjes (ja ook tweedehands)

2. Je kunt voor EUR 5 per lot meedoen aan de loterij die bedoeld is om geld in te zamelen voor een vaste wateraansluiting voor het asiel met kans op een reis voor twee personen naar het asiel, met verblijf in een grotwoning: http://www.spaansehond.com/Win-een-reis-voor-twee/.

3. Je kunt je opgeven om namens de stichting in jouw buurt of regio af en toe op verzoek een huisbezoek te doen aan kandidaat adoptanten, voordat zij in aanmerking komen om een hond te adopteren. info@spaansehond.com

4. Je kunt je opgeven om een hond tijdelijk op te vangen tot hij zijn definitieve gouden mandje vindt in Nederland of Belgie. Voor foto’s van adoptiehonden en meer informatie: http://www.spaansehond.com

Mocht je iets voor het asiel willen meenemen op 31 augustus, laat het mij dan even weten. Ik zal ruimte maken in mijn schuurtje bij de caravan. Ook heb ik nu op facebook een groep geopend met de naam “gouden lepeltjes”. Je kunt daar lid van worden, zodat we gemakkelijker kunnen praten of overleggen.

Het motto van de stichting Spaanse Hond is: “Je kunt niet alle honden van de wereld redden maar wel de wereld van één hond.” Bedankt dus voor eventuele hulp en gestes.

603597_10200986705429259_5114396437784193538_nNee, het Salty Sand’s blog zal echt niet voortaan over spaanse honden gaan in plaats van over whippets. Maar af en toe zullen jullie er niet aan kunnen ontkomen ;>))