Megan en Reef hart verkleind

Gisteren is het hart van Reef door een specialist onderzocht en helemaal in orde bevonden. Dat houdt in dat niets onze plannen om in januari uit deze combinatie een nest te fokken nog in de weg staat; Megan en Reef zijn – op dit moment, want het gaat altijd om een momentopname – vrij van erfelijke oog- of hartziekten.

Volgens het fokreglement van de Nederlandse Whippet Club moeten beide ouderdieren vrij zijn van erfelijke oogziekten. De uitslag van dit oogonderzoek is tot op zekere hoogte beperkt; inderdaad kan worden uitgesloten dat de ouderdieren zelf een oogziekte hebben, maar of zij drager zijn van een oogziekte die zij in combinatie met een andere drager door kunnen geven aan hun pups, is niet vast te stellen. Maar goed, iets is al beter dan niets.

Het hartonderzoek (dat gebeurt d.m.v. een kleurendoppler) is niet vereist, maar er zijn in Nederland gelukkig steeds meer whippetfokkers die hun ouderdieren hierop laten onderzoeken voor zij er een nest mee fokken.

Bij de whippet komt wel eens een hartruis voor op oudere leeftijd. Meestal worden whippets met een hartruis gewoon oud, en komen ze uiteindelijk aan iets heel anders te overlijden, maar heel soms speelt er iets ernstigers. Om dat laatste zo veel mogelijk uit te sluiten laten wij een hartecho van onze whippets maken voor wij ermee fokken.

Dit is een link naar de stamboom van ons a.s. C-nest: http://thewhippetarchives.net/testmating.php?dam=138623&sire=79101