Tyntesfield servants bellsWie herinnert zich niet deze Britse TV serie uit de jaren ’90, uit de koker van de makers van “Hi de hi”, “Moeder wat is het heet” en “Daar komen de schutters”….. You Rang M’Lord speelt zich af in de Victoriaanse tijd (1837-1901), een tijd die zich o.a. kenmerkte door grote sociale ongelijkheid. In die tijd werd het “servant bell” systeem door alle voorname en vooral grote huizen gebruikt, om bedienden vanuit de keuken naar een bepaalde kamer in het huis te sommeren.

25 mei 2013

Toen Virginie hier laatst logeerde met Dune, Dusty en de nog piepkleine Doortje hing zij dit grappige bellenkoord aan mijn keukendeur….. voor Doortje, om aan ons duidelijk te maken dat zij naar buiten wilde om haar behoefte te doen. Ja hoor ;>) dacht ik in eerste instantie, maar… ja hoor, dat deed Doortje keurig.

25 mei 2013 001Virginie vergat het koord weer mee naar Brugge te nemen. Toen zagen mijn dames kennelijk hun kansen schoon, en ze hadden de kunst goed afgekeken van Doortje.

As we speak is mijn training zo goed als voltooid; wanneer ik de bel hoor en één van de dames zie staan, weet ik nu wat de bedoeling is:

  1. Bel + Chloe = behoefte doen in de tuin
  2. Bel + Hinde = behoefte doen in de tuin, of water drinken uit de waterton
  3. Bel + Jewel = een pensstaafje of kluifje uit de ton
  4. Bel + Hazel = ’s morgens behoefte doen in de tuin, rond bedtijd een hand brokken want nog honger

Het werkt echt. Whippets hebben gelukkig maar een gemiddelde intelligentie. Ben ik blij dat ik niet vier Border Collies heb, want dan kwam ik niet meer aan mijn nachtrust toe ;>))