114 mensen hebben antwoord gegeven op deze vraag en dit zijn de antwoorden. Interessante ontwikkeling is dat bij elkaar opgeteld 75% dagelijks rauw vlees/vis te eten krijgt, in de vorm van delen van een dier, of ontdooid gemalen vlees/vis (KVV noemen we dat). Honden houden doorgaans meer van vlees dan van brokken als ze mogen kiezen, heb ik de indruk. De holistische dierenartsen zijn voorstander van vlees, terwijl traditionele dierenartsen meestal voor brokken zijn. Op dagelijks niveau doen ze het goed op allebei, maar welke categorie nu het gezondst oud wordt – dat zou interessant zijn om te analyseren en dan pas kun je concluderen wat nu het beste is voor een hond. De voorstanders van vlees zijn dit omdat ze vinden dat granen en rijst niet gezond zijn voor honden, en de meeste brokken worden nu eenmaal gemaakt met een hoog aandeel granen.
Zelf voer ik mijn honden alleen nog KVV (Degomeat, en deze maand ben ik Lotgering aan het testen), sinds een maand of twee één keer per dag aangevuld met gemalen groenten en fruit, geitenyoghurt, zalmolie en schapenvet.
Ik gebruik daarvoor sinds deze week mijn nieuwe keukenmachine, die alles netjes fijnmaalt, want mijn oudje was maar 300 watt en die kon het niet goed aan. Dat vries ik in in dagelijkse porties. Eenmaal ontdooid gaat dat nog 3 minuten in de magnetron, zodat de kook er snel nog even over gaat. De celwanden van groenten moeten kapot zijn, anders kan een hond de voedingsstoffen niet opnemen. Dat doe je door fijnmalen of door koken. Het geven van groenten helpt ook als je je te dikke of gesteriliseerde hond slank wil maken of houden zonder al te veel honger.
Bedankt voor jullie input, en reacties zijn welkom uiteraard!
Ik denk dat steeds meer en meer mensen beginnen te beseffen dat brok toch niet zo ideaal is als de reclame doet geloven. En gelukkig maar 😉 Zelf hebben we jaren BARF gevoerd, maar met Bowie die verschrikkelijk gulzig is en echt een paar keer bijna is gestikt in lamsbotten, zijn we overgeschakeld op diepvries voeding (enkelvoudig, waar wel gemalen bot in zit van het betreffende dier). Ze krijgen wel dagelijks nog een kippevleugel. En ik geef ze inderdaad ook de fijngemalen groentenmengeling. 1 eetlepel gaat door het avondeten.
De groentenmengeling bestaat bij mij uit groene bladgroenten, wortelen, paprika, appel, sinaasappel, banaan, look en eventuele seizoensgroenten. Dit aangevuld met biologische ciderazijn en een eetlepel biologische honing.
Wat doen de ciderazijn en de honing voor de honden, Tinne?
Wat is de hoeveelheid Degomeat die jullie geven. Noah een reu van 1,5 jaar krijgt 500 gram. Hij weegt 16,7 kg en is zeker geen dikkert.
Dirk, het verschilt nogal per hond, de een wordt dik van weinig en de ander blijft slank bij veel. En de beweging heeft natuurlijk enorm invloed. Pups eten in verhouding meer dan volwassen en oude honden. Ik vind 500 gram wel goed klinken; zoiets krijgt onze grote Hazel van 18 kilo ook. Ze zeggen altijd: voeren doe je met je ogen, en niet met de weegschaal ;>))
Ik heb altijd Duck gegeven maar ben sinds kort overgeschakeld naar Degomeat. Waar ik de Degomeat haal hebben ze slechts 1 soort ‘compleet’ (runds geloof ik). Wel veel meer soorten ‘enkelvoudig’. Ik koopte dit nooit (ook niet in de Duck versie) omdat ik dacht dat je dan zelf nog toevoegingen moest doen.
Is dat dan wel zo? Tinne, jij geeft ook enkelvoudig?
James krijgt hier enkel vlees, zonder toegevoegde groentjes. Zoë krijgt er steeds veel groenten bij, omdat zij snel verdikt.
Ik zie door de bomen het bos eigenlijk niet meer :-p Eigenlijk ben ik beter dat ik James dan ook wat groentjes geef? Zelfs al heeft hij geen gewichtsprobleem 😉
De groentjes zelf malen spreekt me wel aan, steeds die blikgroenten kan toch ook niet zo gezond zijn (denk ik dan).
Concreet:
Wat is dan een goede mix die ik mijn honden kan geven (ben er echt een leek in en zorg daarom soms voor te weinig variatie, omdat ik het gewoon niet goed weet) ?
Gisteren kregen ze toevallig de enkelvoudige kip van Degomeat omdat er geen compleet voorhanden was: James moest dit zo goed als niet hebben. Enkel omdat Zoë stond te wachten heeft hij de helft opgegeten..
Evelien, ik merkte aan mijn honden ook dat zij het minst gaan voor enkelvoudige kip. Zij krijgen nu dus vis/kalkoen mix van Degomeat, dan lusten ze het weer wel graag. En bij die groentenmix? Daar likken ze hun lippen bij af; ik denk dat ze zowel de groenten, als de peren, als de knoflook (3 tenen doe ik op 3 kilo mix) zeer waarderen.
Monique, appel azijn is heel gezond. Ook voor mensen, maar ook voor honden. Gewoon een scheutje doe ik erbij, geen grote hoeveelheden hoor !
Hier één van de vele links die de voordelen ervan opnoemen.
http://www.rd.com/slideshows/8-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
En dit hoor je ook nog :
quote :
*Elke hond zou appelazijn moeten krijgen. Het is een van die dingen die goed zijn voor van alles en nog wat.
Wanneer de hond jeuk heeft, bij opkomst van een hotspot, wanneer hij steeds aan de voeten likt, uit de oren stinkt, of wel erg kieskeurig wordt bij het eten zou appelazijn wel eens voor een wondertje kunnen zorgen.
Bij een slechte eetlust kun je het door het voer mengen – 1 theelepel tweemaal daags voor een hond van 20 – 25 kilo.
Bij jeuk of een beginnende hotspot kun je wat appelazijn in de plantenspuit doen en in de vacht sproeien. Huiduitslag droogt op binnen 24 uur. Wanneer de huid beschadigd is gebruik je half water en half azijn.
Bij inwendig gebruik zorgt appelazijn voor het zuur-base evenwicht van het spijsverteringsstelsel. Wanneer je de Ph balans van je hond wilt weten, koop dan wat Ph strippen bij de apotheek en doe een test met de ochtendurine van de hond. Wanneer het Ph gehalte tussen de 6.2 en 6.5 ligt, is het goed. Wanneer het gehalte echter 7.5 of hoger is, dan is de voeding te alkalisch en appelazijn is een goede hulp bij het normaliseren van het evenwicht.
Wanneer er een heldere, waterige vloeistof uit de ogen komt, of wanneer hij een loopneus heeft of een nattige hoest, doe dan appelazijn in het eten, 1 theelepel tweemaal daags voor een hond van 20 – 25 kilo is voldoende.
Appelazijn wordt gebruikt om een aantal aandoeningen zoals spierverslapping, eeltknobbels aan de ellebogen en de achterpoten, constipatie, snel last van bloeduitstortingen, puistjes rond de bek, zenuwtrekkingen in het hoofd, pijnlijke gewrichten en arthritis te voorkomen.
Er zijn ook berichten dat appelazijn helpt bij het voorkomen van blaas- en nierstenen.
Vlooien, vliegen, teken en bacteriën, uitwendige parasieten, ringworm, schimmel, staphylococcus, streptococcus, pneumococcus, schurft … ze houden allemaal niet van een hond die van binnen zowel als van buiten ‘zuur’ is. Mocht het je ooit overkomen dat je te maken krijgt met een van deze zaken, was de hond dan eerst met een milde kruidenshampoo en daarna spons je hem helemaal af met een oplossing van half appelazijn en half warm water. Niet afdrogen.
Zorg ervoor, dat je appelazijn koopt met de ‘moeder’ er nog in. De moeder is het bestanddeel van appelazijn dat ‘leeft’, als ik het zo mag uitdrukken.
unquote
Wat die ‘moeder’ is weet ik niet. Ik krijg de mijne niet in de fles 🙂
En honing omdat dat natuurlijk ook super gezond is. Ik gebruik koudgeslingerde, biologische honing.
Ook een beetje om het zuur van de azijn te neutraliseren 😉 Maar dat is ook maar een koffielepel op een weekportie.
Duck, degomeat, dogloversgold brokken, gekookte groenten soms, banaan, noten en kanaripietenzaad 🙂 , seizoensfruit buiten, gewoon vlees en bot uit de winkel, en ook honing en koninginnebrij ( beiden van de imker), vis, ei enz.
Mijne kleine eet ’s morgens de huisjesslakken op in de tuin :doh:… Meestal enkelvoudig dus, maar dat is dan ook kompleet.
Er kwamen de afgelopen week regelmatig vragen binnen over de juiste samenstelling voor de groentemix. Volgens mij geldt hiervoor hetzelfde als voor vlees, vis etc.: het is geen hogere wiskunde, dat kan eenvoudig niet – in de natuur is dat ook niet ingewikkeld want daar eten dieren wat voor handen is, en voor onszelf passen we ook al geen wiskunde toe wanneer we eten samenstellen. Ik geloof in veel variatie, van alles een beetje en van niets te veel, dan gaat het vast wel goed. En vooral: wat er in het seizoen verkrijgbaar is, hoort bij je gestel, dat geldt voor mensen, en ik denk oo voor dieren. Ik koop dus de inheemse groenten en fruit van het seizoen (= in de aanbieding). Op dit moment broccoli, peen, bloemkool, andijvie, witlof, appelen, peren. Enkelvoudig vlees: dat is toch zonder granen en vitamine toevoegingen? Dat lijkt me prima, mits er wel voldoende botten en vet mee is gemalen. En ook hier geldt, variatie in vleessoorten en af en toe vis. Nu klink ik net als de voedingsgoeroe, en dat is een beetje raar omdat sommigen van jullie er langer mee bezig zijn dan ik. Maar ik kom de laatste tijd regelmatig bij een holistisch dierenarts en daar leer je ook snel en veel van. Plus dat ik al jaren erg geinteresseerd ben in voedsel voor mensen. Daardoor kwam ook het benul: waarom zou het zo nauw luisteren voor onze honden, zo nauw dat we het zelf zogenaamd niet kunnen samenstellen, terwijl we voor onszelf ook maar wat aanrommelen met wat we tot ons nemen…..
Ik ben het eens met de goeroe.
Inderdaad, Monique. Er bestaat geen gouden regel. Gezond verstand wel. En zoals je zegt : de mens zou ook seizoensgroenten meoten eten (dat proberen wij te doen) en voor onze beestjes geldt hetzelfde. Ik heb ook eens gelezen dat, net als een Indiër of Japanner niet tegen melk kan, je de hond ook het eten moet geven van het land van herkomst. Met een whippet dus niet zo moeilijk.
Mijn bende eet heel veel konijnen keutels. Ik laat ze maar. Daar zit ook nog veel gezonds in.
Enkelvoudig vlees is inderdaad zonder toevoegingen van granen. Dat is ook wat ze hier krijgen. Je zou wel moeten navragen of Degomeat alle bot maalt. Sommige soorten hebben bijvoorbeeld alleen bot van kip. En een hond zou meerdere soorten bot moeten krijgen om goed te zijn.
Bij Natudog heeft de versie lam lamsbot, de versie rund rundsbot etc.
;>))