Laten we eens beginnen met deze mooie headstudy van Ryan (Salty Sand’s Beach Comber). De B’tjes vieren over een maand alweer hun eerste verjaardag!

En dan is er Bidai (Salty Sand’s Best Friend), hier lekker kluivend naast Payute. Sinds kort hoeft hij niet meer in de bench wanneer Manon en Olaf niet thuis zijn. Alleen pakt hij netjes aan wat de postbode in de brievenbus steekt…… en zet er vervolgens zijn tanden in. Daar moet dus nog iets op worden verzonnen ;>)

Manon traint Bidaï o.a. met behulp van een clicker en dat werkt heel goed;

Bidaï heeft afgelopen zaterdag zijn proefexamen GG gehad. Dat bestaat uit 10 oefeningen, waarvoor uitmuntend / goed / voldoende of onvoldoende kan worden behaald.

Gedrag hond-hond oefening: uitmuntend.

Aandachtsoefening: uitmuntend.

Voorbereiding komen op bevel….

Hond achterlaten…..

Als een speer (zie rechts ;>). Uitmuntend!

Met vriendinnetje Bibi, het hondje van degene die de foto’s van het proefexamen maakte. Bidai had 9 maal uitmuntend en 1 onvoldoende. Dat was de oefening af-blijf….. die hij perfect deed, maar wel op een kleedje. En dat geeft per definitie een onvoldoende. Op 8 december is het officiële examen, en we duimen dat het weer een beetje wil meewerken. Als hij namelijk zonder het kleedje blijft zweven boven het gras (met zijn buik) dan is het einde verhaal. Wat zonde toch, dat dat kleedje niet is toegestaan……

Afgelopen donderdag mocht Hazel (Salty Sand’s Be Jewelled) haar kleine zusje Megan (Salty Sand’s Bring Me Luck) welkom heten in ons huis; Megan kwam een lang weekend logeren, en de zusters hebben weer van elkaar genoten.

Het mandje dat Megan bij zich had werd al snel door Chloe goedgekeurd en ingepikt. Dan hadden ze het ook maar niet zo’n naam moeten geven ;>))

Lange jakkerpartijen lieten Hazel, Hinde en Megan zien. Hazel altijd voorop, ze speelt het liefst zelf het haasje. Hinde is wat kouwelijker dan mijn andere drie dames, dus kreeg ze haar jasje lekker aan.

Hazel tart de zwaartekracht in de zandpartij bij het Hengstepad; een lichtvoetig whippetje kun je haar met de beste wil van de wereld niet noemen, maar ze beschikt over een behoorlijke dosis atletische kracht.

Tot nu toe worden de vliegpogingen altijd gevolgd door een veilige landing.

Megan stunt iets minder, maar is lichtgewicht dus snel en wendbaar; ze draait ook zo mooi rondjes om haar eigen as, net zo snel als haar over over grootmoeder Cleo (Chelridge Cleomedes, van Wim) dat kon.

Megan geniet altijd enorm van deze renpartijen met de familie. Ooit zal ze hopelijk dagelijks in het rond kunnen vliegen met een eigen Salty Sand’s C-telg in haar kielzog. Ik ben al stiekem wat aan het rondkijken naar reuen, ook al duurt het nog een tijdje. Voorpret is dubbele pret, nietwaar?

Dat Hengstepad is een fijn stukje losloopgebied; en mooi mysterieus wanneer het mistig is.

Waar het Hengstepad eindigt, begint ons bos, de Donkere Duinen.

Het mooie kleurenpallet dat de natuur ons biedt…. nooit is er iets dat disharmonieert.

Er loopt zo nu en dan een soort hertje in rond; met tanden, en alert op wild. Gelukkig hebben we daar niet veel van; er zijn wat konijnen, en er hangt één ontsnapt damhert rond, dat ik zelf nog nooit ben tegengekomen met de honden – Ronald wel ;>)

Loopt daar soms wat? De dames kunnen elkaar ook helemaal gek maken, met hun eigen geruis in de struiken ;>)

Reliëf…… en dat in Den Helder!

Megan in natuurlijke stand op zaterdag…..

En de volgende dag op de Winnershow in Amsterdam. Het was haar eerste binnenshow, en ze gedroeg zich voorbeeldig, binnen en buiten de ring, dankzij het regelmatige oefenen dat Marianne met haar doet. Megan stond in de jeugdklas, waar zij werd gewaardeerd met 3 uitmuntend.

De keurrapporten van deze keurmeester waren helaas wat beknopt, en waar je afwegingen t.o.v. de rasstandaard zou verwachten, kreeg je eigenlijk een korte en vage opsomming, soms van persoonlijke smaakaspecten. “topline could be better” stond bij diverse honden genoemd…. wat betekent dat, te weinig of juist te veel welving? Natuurlijk weten wij zelf ook heel prima wat we aan het riempje hebben, en wat er goed en fout aan is, maar voor het hoge inschrijfgeld van zo’n EUR 70,00 (met daarbovenop de EUR 15,00 voor het parkeren onder de RAI) mag je toch wel een goed onderbouwd keurrapport verwachten. Jammer toch, dat we niet wat vaker een gepassioneerde rasspecialist mogen verwelkomen op deze grootste show van Nederland. 

Nikki en haar Ivy deden het echt heel goed; Ivy werd 1 uitmuntend in de tussenklas. Helaas bleef het daarbij; deze keurmeester ging duidelijk voor een ander type whippet en liet de klassieke beige hondjes verder zo goed als links liggen. Het dilemma zat voor haar in de tussenklas, waar vier prachtige teven stonden…. maar wel allemaal beige.

De winnaars van de dag: de welgevormde Gloss & Lipstick of Swala Pala van Dominique Delabelle, zij werd vanuit de jeugdklas beste teef en beste van het ras. You Tube z Uplnku van Jan Willem Akerboom en Kris van der Schaaf werd vanuit de jeugdklas beste reu. Beide honden kregen daarmee allebei de twee beschikbare en felbegeerde titels, die bovendien entree bieden tot de prestigieuze Crufts show in Birmingham: “Jeugdwinner/winster” en “Winner/winster”.

Na de whippetkeuring was er nog tijd genoeg om te shoppen; de tonnetjes gedroogde pens en vis zijn weer tot de nok gevuld. En dan was daar de bench party voor alle vrienden van groep 10 (de windhonden), georganiseerd door Jan Willem en Kris. Ik denk dat we met een man of dertig waren; we hadden allemaal iets meegenomen en dus stonden de tafels afgeladen met wijn, fris, hartige en zoete lekkernijen. Ik hoop echt dat we dit in de komende jaren kunnen blijven doen met elkaar, want wat was het gezellig en leuk om met de mede exposanten en diverse whippetvrienden bij te kletsen. Je ziet elkaar wel rond de ring, maar van praten komt nooit zo heel veel tijdens de keuringen.

Een laatste foto, van een paar slimme meiden; Nikki en ik vonden een opening in het hek van de – zoals altijd vunzige – uitlaatplaats, waar we doorheen glipten met Ivy en Megan, zodat ze hun behoeften buiten het terrein op een schone plek konden doen. Vandaar dus die voldane gezichten ;>)