Vanochtend vroeg is mijn 83-jarige vader vrij onverwacht overleden. Hij was dementerend en lichamelijk niet meer zo fit, en zijn levendige geest kon maar slecht met die situatie omgaan. Hij gaf regelmatig aan, dat hij het allemaal niet meer zag zitten, en hoopte en bad, dat de Here hem zou komen halen. Vandaag werd hij bevrijd uit zijn slechte hoofd en lichaam, en voel ik verdriet en opluchting tegelijk.

Ik zal hem missen, mijn knappe, sterke, en best wel eigenwijze vader, die me leerde schaatsen en fietsen, de pap met wie ik nog samen heb paard gereden. De gescheiden vader die zijn best deed om deel te blijven van mijn leven, die ondanks zijn vliegangst diverse keren instapte om mij tijdens mijn buitenlandse jaren op te zoeken. De man die mij de liefde voor de natuur en het respect voor alle verschillende mensen heeft meegegeven. Hij leerde mij toen ik kind was de namen van alle wilde planten en bomen in de mooie Helderse natuur. En had een grote passie voor zijn schiemansvak. Vooral mis ik de pap uit die afstandelijke generatie, die met het vorderen van zijn ziekte steeds vaker de woorden “mop, ik hou van jou” uit durfde te spreken. Arrivederci, pap!

Als ik de dingen niet meer weet

Als ik de dingen niet meer ken

En al wat ik weet meteen vergeet

Zodat ik onherkenbaar ben

Herinner mij dan in stralende zon

Vol levenskracht toen ik alles nog kon